Klima uređaji - ugradnja, servis (održavanje) i popravka

Dobrodošli na stranicu posvećenu klima uređajima, aparatima koji su veliki deo naše svakodnevnice.

Za Vas smo pripremili objašnjenja nekih osnovnih pojmova vezanih za montažu, servis i popravku klima uređaja. U tekstu koji sledi saznaćete odgovore na pitanja koja često muče svakog od nas, bilo da je u pitanju sezona hlađenja ili sezona grejanja.

Servis klima uređaja "Frigo Peđa" iz Pančeva sa svojim stručnim i profesionalnim timom spreman je da Vam pomogne kroz usluge koje su njegova osnovna delatnost, a to su instalacija ili montaža klima uređaja, popravka i održavanje ili servis klima.

klima uređaj
klima uređaj

Ugradnja klima uređaja - instalacija


Šta se podrazumeva pod montažom klima uređaja?

Prvi i osnovni korak kojim počinje montaža klima uređaja je određivanje adekvatnog mesta u prostoriji za postavljanje jedinice.

Naš tim je tu da Vam pomogne i ukaže na prave pozicije za montažu:

 • unutrašnjeg nosača uređaja,
 • spoljašnjeg nosača uređaja i
 • creva za kondenzaciju i cevi kablova.

Kako se sprovodi montaža unutrašnjeg i spoljašnjeg nosača i bušenje rupe kroz zid?

Unutrašnji nosač se montira tako da je od plafona ili najviše tačke mesta gde se montira spušten minimum 10-15cm, u zavisnosti od visine same prostorije. Bušenje spoljašnjeg zida i kačenje spoljnog nosača se radi za adekvatan međunosački razmak koji varira od uređaja do uređaja. Bušenje rupe kroz zid se radi zbog provlačenja cevi kablova i creva za kondenzaciju. Rupa treba da bude prečnika 5,5cm.

Zakonom uvoznika je propisano da dužina instalacije - bakarnih cevi, kod neinverterskih (on/off split) sistema bude minimum 1,5 metara, a kod inverter split sistema dužina cevi za instalaciju bude 3m. Kada je rec o ožičenju (konekcijskim kablovima) presek kabla treba da bude 5x1,5 kvadrata za uređaje do 18KBtu ili 5x2,5 kvadrata za uređaje 24KBtu ili veće.

Montaža inverterskih split uređaja zahteva i montažu velikih nosača spoljne jedinice, kako bi, u slučaju eventualne reklamacije, mogla da se prizna garancija.


Popravka klima uređaja


Kako da znamo da nam je potrebna popravka klima uređaja?

Kvar klima uređaja manifestuje se privremenom ili totalnom obustavom rada klima uređaja.

Prestanak rada klima uređaja tokom procesa hlađenja ili grejanja je svakako znak da je došlo do nekakvog problema. Ukoliko se klima uređaj ne odaziva na komande, to takođe ukazuje da nešto nije u redu sa klima uređajem.

Prikazivanje greške i određivanje kvara klima uređaja

Uređaji novije generacije imaju kontrolni displej koji u većini slučajeva ispisuje F (feler-neki broj) ili E (error-neki broj) koji nam bliže ukazuje na postojeći kvar.

Na starijim modelim on/off klima uređaja blinkanjem lampica dolazimo do bližeg ustanovljivanja kvara.

Ukoliko ni jedna ni druga metoda ne daju rezultate ili ih nije moguće sprovesti prate se opisi kvara od strane korisnika i time se pristupa otklonjenju kvara.

Kod starijih modela klima uređaja sistem eliminacije može suziti spektar kvarova i uštedeti vreme, dok je kod inverterskih uređaja to rešeno listom kodova kvarova koji u velikom procentu slučajeva ukažu na tačan kvar.

Defektaža ili određivanje kvara može potrajati ukoliko kvar nije specifican ili se uređaj ponaša netipično u odnosu na krajnji i glavni kvar.

Šta je "curenje freona" iz sistema?

Freon je jednostavno, stabilno, organsko jedinjenja, supstanca bez boje i mirisa, u gasovitom ili tečnom stanju. Na sobnoj temperaturi – freon je gas.

Često se korisnici žale upravo na "curenje freona". Freon ne može da se potroši, ili da smanjni svoju zapreminu i količinu u sistemu koji je hermeticki zatvoren. Zabluda je da treba "dopuniti" uređaj, jer se freon "istrošio". Ovo ukazuje na drugi problem, a to je da u sistemu postoji mehaničko oštećenje instalacije bilo kog vezivnog mesta kao sto su holenderi, ventili i varovi na instalaciji.

Ukoliko nije moguće vizuelnim putem ustanoviti mehaničko oštećenje i sanirati ga na terenu, najbolje je uređaj demontirati i odneti u servis gde se zasebno svaki deo split sistema stavlja pod pritisak azota, pa se prate parametri kako bi se otklonio kvar.


Servis klima uređaja - održavanje


Koliko često je potrebno servisirati klima uređaj?

Kao i svakom drugom aparatu i klima uređaju je neophodno održavanje. Kod klima uređaja potrebno je jednom godišnje obaviti generalni servis uređaja, čime ćete obezbediti da Vaša klima i u narednoj sezoni radi punim kapacitetom, u skladu sa proizvođačkom specifikacijom.

Zbog čega je potrebno servisirati klima uređaj?

Klime tokom rada na unutrašnjoj jedinici sakupljaju prašinu, čađ, plesni i mikroorganizme, koji se putem ventilatora raspršuju po prostoriji. Posledica toga je rad sa smanjenim kapacitetom uz povećanu potrošnju struje. Iz tog razloga je generalni servis klima uređaja više nego preporuka.

Šta se postiže redovnim servisom klima uređaja?

Osnovni ciljevi zbog kojih ne treba oklevati kod servisa klima uređaja su:

 • proverava ispravnost svih vitalnih delova
 • hemijsko pranje i dezinfekcija unutrašnje i spoljne jedinice
 • eventualna dopuna gasa u klima uređaju

Pri servisiranju klima koristimo sredstvo za dezinfekciju koje uspešno deluje na široki spektar bakterija (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus i Salmonella Choleraesuis, uzročnike gripe A i Hongkonške gripe, te herpesa simplex tip 2). Deluje fungicidno na Trichophyton mentagraphytes i sprečava razvoj plesni i neugodnih mirisa koje izaziva plesan.

Šta je mali servis klima uređaja?

Mali servis podrazumeva:

 • izduvavanje isparivača i turbine,
 • dezinfekciju i pranje filtera,
 • dezinfekciju i pranje isparivača,
 • izduvavanje kondenzatora spoljnje jedinice,
 • zamena kondenz creva i armafleksa (izolacije na cevima) ukoliko je to potrebno,
 • ispitivanje pritiska freona (rashladnog fluida) i dopuna do 20% ukoliko je potrebno.

Treba napomenuti da nije potrebno dopunjavati uređaj ukoliko slabije hladi, a pritisak na manometrima pokazuje dobru vrednost ili je samo odstupanje tolerantno za pravilan rad uređaja. U tom slučaju treba dalje tražiti razlog slabijeg hlađenja.

Mali servis se radi na licu mesta odnosno u objektu gde je klima uređaj montiran.

Koliko često je potrebno uraditi mali servis klima uređaja?

Preporuka servisa je da se jednom godišnje servisira klima i to pred sezonu hlađenja, kako bi se izvršila dezinfekcija i priprema za sezonu. U zavisnosti od marke i pravila uvoznika, u većini slučajeva garancija je uslovljena redovnim godišnjim servisom. Ovo znači da garancija vazi samo uz godišnji servis i pečat ovlašćenog servisera. Garancija je uglavnom od 5 do 7 godina, u zavisnosti od marke uređaja.

Šta je veliki servis klima uređaja?

Veliki servis zahteva demontažu klima uređaja i odnošenje jedinice u servis.

Veliki servis, odnosno dubinsko pranje, podrazumeva prskanje delova unutrašnje jedinice sredstvom za beskontaktno pranje i dezinfekcionim sredstvom. Nakon 15-20 minuta se ispira vodom pod pritiskom, a proces se ponavlja ukoliko je potrebno. Pre svega, neophodno je rasklopiti elektronske delove, elektromotore, step motor krilaca i sve drugo do čega voda ne sme da prodre.

Isti proces se primenjuje i na spoljašnjoj jedinici.

Nakon toga uređaj se sklapa, ležišna čaura turbine - biksna se podmazuje silikonskom mašću da bi se izbeglo deformisanje ležišta i stvaranje dodatnih kvarova turbine unutrašnje jedinice. Nakon toga se povezuje identično kao za montažu na objektu, ispituje se gas i višečasovno se prati u kontinuitetu da bi se otklonila mogućnost bilo kakvog nepredviđenog kvara. Pakuje se i vraća nazad na objekat sa kog je skinuta.