Rashladni uređaji - servis i popravka

Rashladni uređaji, kako i sam naziv kaže, projektovani su tako da obezbede kvalitet u hlađenju, u režimu rada od 10 do -30 °C, za različite temperature u zavisnosti od tehnologije hlađenja proizvoda. Rashladni uređaji se najčešće koriste za skladištenje hrane i pića, ali i za čuvanje lekova i hemikalija.

Delatnosti u kojima možemo pronaći rashladne uređaje su domaćinstvo, industrija (prehrambena, hemijska, farmaceutska), ugostiteljstvo i trgovinski objekti.

Servis za popravku i servis rashladnih uređaja SZR "Frigo Peđa" vrši servis i popravke frižidera, zamrzivača, rashladnih vitrina i malih i srednjih komorica. Kvalitetna i profesionalna usluga za održavanje rashladnih vitrina i servis frižidera svih modela izdvaja nas od konkurencije na teritoriji grada Pančeva i šire.

rashladni uredjađaji
rashladni uredjađaji

Popravka frižidera i zamrzivača i servis rashladnih uređaja


Kada vam je potreban servis rashladnog uređaja?

Pokvaren frižider ili zamrzivač čest su problem, naročito usled velikih, letnjih vrućina. Kako biste izbegli ovaj problem preporučujemo da redovno servisirate Vaše rashladne uređaje. Za početak, obratite pažnju na sledeće primere, koji svakako ukazuju na to da je Vašem rashladnom uređaju potreban servis.

Najčešći signali koji upućuju na kvar rashladnog uređaja su:

 • slabije hlađenje ili je potpuni prestanak hlađenja
 • pojavljivanje vode odnosno "curenje rashladnog uređaja"
 • bučan rad ili nagle promene zvuka pri hlađenju
 • primetne dodatne naslage leda koji se zadržvaju u frižideru ili zamrzivaču

Servis frižidera i zamrzivača "Frigo Peđa" iz Pančeva i njegov stručni tim su tu da za Vas procene isplativost servisa i popravke frižidera, zamrzivača, rashladnih vitrina ili malih i srednjih komorica. Ulaganjem u profesionalnu popravku i servis obezbeđujete održivost svežine namirnica u Vašem frižideru ili drugom rashladnom uređaju još dugi niz godina.

Kako produžiti radni vek frižidera?

Prvo i osnovno, ako ste kupili nov rashladni uređaj (frižider, zamrzivač, rashladnu vitrinu) nakon transporta ga ostavite da miruje minimum 2 sata pa ga tek onda uključite u struju. Razlog ovoga je ulje kompresora kome treba vremena da se slegne. Ako je frižider polovan, proverite da li je uključivan jednom mesečno kako bi se bavilo podmazivanje kompresora što sprečava kasniji takozvani suvi start.

Druga bitna stavka jeste brisanje prašine sa kondenzatora koji se nalazi sa zadnje strane rashladnog uređaja. Usled prinudne ili prirodne cirkulacije vazduha na njemu se hvata prašina koja onemogućava efikasnu kondenzaciju freona. Zbog toga motor kompresor radi sa višim pritiskom, pri čemu troši više električne energije i slabije hladi.

Trudite se da tokom leta i velikih vrućina, termostat frižidera podesite na minimum.

Frižider ili zamrzivač ne bi trebalo postavljati tesno pripojenog sa bočnih strana drugim elementima. Neki uređaji imaju integrisan kondenzator ispod bočnih stranica zbog čega one greju, pa se mora obezbediti slobodan prostor pored stranica kako bi se omogućio protok toplote. Takođe, zadnja strana uređaja treba da "diše", odnosno treba imati dovoljno prostora do zida, ali i sa gornje strane, jer se tu najčešće nalaze prorezi koji služe za prolaz toplog vazduha.

Poslednje, ali ne i najmanje bitno je da za popravku i servis rashladnih uređaja pozovete proverene servise. Servis "Frigo Peđa" svojom tradicijom i širokom mrežom zadovoljnih klijenata potvrđuje kvalitet i stručnost svog poslovanja.

Najčešći kvarovi na frižiderima

Kvar na frižideru može biti električni ili mehanički. Mehanički kvar nastaje usled probušene rashladne instalacije, isparivača ili ukoliko kompresor frižidera ne radi. Električni kvarovi nastaju kada termostat frižidera, startni relej na kompresoru, sijalica ili ventilator ne rade, kao i kada je problem u samoj električnoj instalaciji.

Loš termostat na frižideru je jedan od najčešćih kvarova, a uočava se tako što njegovim okretanjem na nulti položaj motor frižidera ne prestaje sa radom.

Dihtung guma takođe može predstavljati uzrok nedovoljnog hlađenja frižidera ili zamrzivača.


Pre nego što pozovete servisera za rashladne uređaje


Šta proveriti pre poziva servisa?

Pre nego što ćete pozvati servisera zbog sumnje da su frižider ili zamrzivač u kvaru, proverite sledeće:

 • da li je uključen termostat
 • da li je uključen glavni prekidač frižidera
 • da li je utikač rashladnog uređaja u utičnici
 • napon u utičnici rashladnog uređaja, uključivanjem drugog uređaja u istu radi provere napona

Ukoliko nakon provere utvrdite da i dalje postoji problem sa frižiderom ili zamrzivačem, stručan tim servisera sa dugogodišnjom praksom "Frigo Peđa" je tu kako bi rešio problem.


Zašto je neophodna potpuna ispravnost rashladnog uređaja


Bakterije

Osnovni i glavni razlog pravilnog čuvanja i hlađenja namirnica jeste u sprečavanju razvoja mikroorganizama koji utiču na kvalitet hrane, a samim tim i na naše zdravlje. Iz tog razloga naučili smo da čuvamo kratkotrajnu svežinu hrane, ali i da je duboko zamrzavamo za kasnija korišćenja.

Bakterije mogu biti naš prirodni neprijatelj na putu očuvanju zdravlja i ono što treba da znamo jeste uticaj temperature na njihov rast i razvoj.

Temperature i njihov uticaj na bakterije

 • većina bakterija se na temperaturama od -18°C do 4°C i od 63°C do 100°C ne množi ali i ne uništava
 • na temperaturama od 4°C do 15°C i od 40°C do 63°C bakterije pokazuju sporiji rast
 • značajan rast bakterije ostvaruju na temperaturama od 15°C do 36°C i 38°C do 40°C
 • temperatura od 36°C do 38°C idealna je za brzi rast bakterija

Idealna temperatura za čuvanje svežih namirnica

Najoptimalnija temperatura za čuvanje svežih namirnica je od 0°C do 4°C. Sve preko tih temperatura ugroziće svežinu osetljive hrane. U realnim uslovima, frižider hladi od 0°C do 8°C, a iako unutar frižidera tokom dana temperatura ume da bude nešto veća jer se frižider češće otvara, to je prihvatlljivo jer se niska temperatura nadoknađuje u noćnim terminima kada se frižider ne otvara.

Zamrzivač treba da hladi od -18°C do -24°C u zavisnosti od položaja na kom se nalazi termostat.