UGRADNJA I SERVIS MAŠINA ZA PRANJE I SUŠENJE VEŠA I SUDOMAŠINA

Veš mašina, mašina za sušenje veša i mašina za pranje sudova predstavljaju uređaje bele tehnike koji nam veoma olakšavaju kućne poslove. Danas je teško zamisliti da jedno moderno domaćinstvo može bez njih da funkcioniše. Servis "Frigo Peđa", Pančevo, tu je za sve vrste njihovih popravki i servisa.

U korisnost mašine za pranje veša svakako nesumnjamo već decenijama. Ona je tu da štedi i naše vreme, ali i zdravlje. Pored mašina za pranje veša, sve su popularnije i mašine za sušenje veša jer sve veći broj ljudi danas odlazi u velike gradove, živi u stanu i živi brzo, tako da je ovaj komad bele tehnike i te kako pravi izbor za uštedu prostora i vremena.

Danas se kod nas često ne štedi ni na sudomašinama. One doprinose kuhinjskim poslovima i domaćicama daju vremena za predah i osmišljavanje novih, ukusnih recepata.

masina za veš
masina za veš

Veš mašine - mašine za pranje veša


Montaža veš mašine

Nova veš mašina u sebi ima blokadu koja je štiti tokom transporta. Kada želite da montirate veš mašinu ne morate pozivati majstora, jer se blakada skida prostim odvrtanjem 3 do 4 šrafa. Takođe, potrebno je još i montirati crevo za dovod i odvod vode. Crevo za dovod vode priključuje se na česmu za veš mašinu.

Povezivanje odvoda, dovoda vode, kao i električno povezivanje možete takođe naći u samom uputstvu prilikom kupovine. Ono što bi moglo da se naglasi je da se obrati pažnja da priključci (crevo za vodu, gajtan za struju) ne budu negde slučajno savijeni, zapleteni ili priklješteni.

Servis mašina za veš i popravka - kada je vreme za to?

Vremenom dolazi do habanja određenih elemenata mašine za veš. Habanje ne zaobilazi ni elektroniku, što ukazuje da je vreme za servis veš mašine.

Greške mašine za pranje veša koje i sami možemo da uvidimo su najčešće:

 • "skakanje" mašine po pločicama
 • prepunjavanje bubnja vodom
 • ne oticanje omekšivača za veš u mašinu
 • ne izbacivanje vode iz mašine

U ovim slučajevima možeti i sami da probate da pomognete Vašoj veš mašini.

Ako mašina lupa i "skače" po pločicama, pokušajte da je nivelišete okretanjem nožica mašine dok veš mašina ne dođe u stabilan položaj.

Ukoliko primetite da se bubanj prepunjava vodom proverite da li odvodno crevo za vodu stoji na fabričkom držaču na poleđini veš mašine.

Vađenjem i pranjem kadice za prašak za veš i omekšivač probajte da rešite problem ne oticanja omekšivača u veš mašinu.

Zapušen filter često je uzrok ne izbacivanja vode veš mašine. Probajte da ga očistite, pa ispratite naredno pranje i ponašanje veš mašine.

Ovo su osnovne nepravilnosti u radu veš mašine. Ukoliko nijedno rešenje ne pronađete ovde, vreme je da se obratite stručnom i odgovornom timu servisa za veš mašine "Frigo Peđa" iz Pančeva.

Popravke veš mašina koje vrši servis veš mašina "Frigo Peđa", Pančevo

Pored grešaka koje smo nabrojali, i koje sami možete da rešite, tu su nažalost i brojne druge zbog kojih je neophodno pozvati majstora odnosno servisera.

Zamena grejača veš mašine

Nedovoljno oprano rublje može da ukaže da možda imate problem sa grejačem na veš mašini. Grejači na veš mašinama uglavnom stradaju zbog kamenca koji se tokom rada veš mašine taloži, ali i usled lošijeg kvaliteta grejača ili fabričke greške.

Lupkanje ili klaparanje tokom rada veš mašine

Velika buka i klaparanje u toku rada veš mašine, ali i drmanje samog bubnja veš mašine uglavnom je znak da je potrebna zamena ležaja na veš mašini. Ova popravka je dosta zahtevnija jer zahteva rasklapanje čitave veš mašine. Naši serviseri će stručno dijagnostikovati i rešiti problem, a zatim i pažljivo sastaviti mašinu za veš, koja će biti spremna za dalji rad.

Problem sa centrifugom veš mašine

Ukoliko primetite da vam centrifuga ne radi kako bi trebalo vrlo je moguće da je uzrok kvara kondenzator. Naši dobro obučeni serviseri svojim iskustvom i znanjem odstraniće neispravan kondenzator i zameniti ga novim, adekvatnim kondenzatorom.

Problemi sa programatorom veš mašine

Programator je deo veš mašine koji reguliše sve programe za pranje veša. Ukoliko primetite da veš mašina ne radi redom kojim bi trebalo, verovatno da je reč o kvaru programatora.

Postoje i mnogi drugi kvarovi, ali za naš tim ne postoje prepreke.

Pored nabrojanih nabrojanih, vršimo i sledeće popravke veš mašina:

 • zamena pumpe
 • zamena motora
 • zamena četkica na motoru
 • zamena vrata
 • zamena creva za odvod ili dovod vode
 • zamena amortizera
 • zamena ventila, i jos mnogo drugih.

Mašine za sušenje veša


Šta obuhvata servis mašina za sušenje veša - servis sušilica?

Mašina za sušenje veša je takođe podložna raznim kvarovima tokom svog radnog veka. Kvarovi koji su uzrok slabijeg sušenja veša mogu biti razni. Tim "Frigo Peđa" servisa mašina za sušenje veša je kvalifikovan da detektuje kvar i uradi servis i popravku istog.

Servis mašina za sušenje veša najčešće obuhvata:

 • zamena pumpe na mašini za sušenje veša
 • zamena termostata na mašini za sušenje veša
 • zamena grejača na mašini za sušenje veša
 • zamena pumpe na mašini za sušenje veša
 • zamena remena na mašini za sušenje veša

Termostat na mašini za veš služi za regulisanje temperture sušenja veša odnosno predstavlja vrstu prekidača koja govori grejaču kada da greje, a kada ne. Ukoliko primetite da je veš mašini potrebno duže vremena da osuši veš, ili ga uopšte ne suši, najverovatnije je potreban servis termostata, ili pak grejača, koji je usko vezan sa termostatom.

Ukoliko imate mašinu za sušenje veša sa toplotnom pumpom, a primetite da slabije ili uopšte ne suši veš, najverovatnije će se vršiti zamena pumpe na mašini za sušenje veša. Ova vrsta sušilica ne sadrži grejače, već veš suši pomoću toplotne pumpe, cirkulacijom vazduha.

Neredovno čišćenje filtera može dovesti do zapušenja filtera sušilice. Ovaj problem će uzrokovati slabiju cirkulaciju vazduha i produženo vreme sušenje veša, ili pregrevanje mašine za veš što dovodi do servisa mašine za sušenje veša.

Ukoliko se bubanj ne vrti, verovatno je potreban servis zamene remena, odnosno kaiša koji okreće bubanj. Dešava se da usled dotrajalosti, lošijeg kvaliteta kaiša ili drugog mehaničkog kvara remen oslabi ili skroz pukne.

Saveti za duži radni vek mašine za sušenje veša

Mašina za veš treba da bude sa centrifugom od bar 800 obrtaja bubnja u minuti ili više.

Mašina za sušenje veša ne treba da bude u prostoriji u kojoj je temperatura vazduha iznad 25 stepeni Celzijusa, jer će joj trebati mnogo više vremena da osuši veš.

Filtere je preporučljivo čistiti posle svakog sušenja veša. Ovaj posao je jednostavan i uputstvo se može naći u svakom priručniku koji se dobija uz mašinu za sušenje veša.

Potrebno je takođe redovno očistiti kondenzator vode, pre čega obavezno treba isključiti mašinu za sušenje veša.

Svakako proverite da li je veš koji treba osušiti dovoljno oceđen.


Mašine za pranje sudova - sudomašine


Servis mašina za pranje sudova

Kao i svaki drugi komad bele tehnike i sudomašine su sklone raznim kvarovima. Neke od kvarova ćete moći sami da rešite uz priručnik o održavanju, ali ukoliko Vam ova tematika nije poznata, tu je stručan tim servisa za sudomašine "Frigo Peđa" koji je kompetentan za sve vrste servisa sudomašina.

Servis sudomašina podrazumeva sledeće:

 • servis motora
 • zamena grejača sudomašina
 • servis programatora sudomašina
 • servis filtera
 • zamena pumpe na sudomašini
 • popravka dovoda i odvoda vode na sudomašini

Loš kvalitet opranog posuđa može ukazivati na problem sa grejačem. Ukoliko dolazi do preskakanja koraka u pranju sudova, treba proveriti programator i uraditi servis po potrebi.

Nepovlačenje vode u sudomašinu, kao i neizvlačenje vode iz nje ukazuje na kvar pumpe sudomašine. Ukoliko sudomašina ne povlači vodu najpre proverite ventil za dovod vode, jer je moguće da je došlo do vodoinstalaterskog problema i da je ventil u kvaru.

Problemi sa sudomašinama koje sami možete da rešite

Često zaboravimo da pravilnim održavanjem možemo da produžimo radni vek naših kućnih pomagala.

Evo šta sve možete da uradite kako biste sprečili ili sanirali probleme sa sudomašinom:

 • čistite filter na vreme - ostaci od hrane mogu zagušiti filter i tako sprečiti vodu sa dna sudomašine da ispravno otiče,
 • čistite prskalice za vodu - poslužite se iglom ili čačkalicom i očistite mlaznice vode, i tako omogućite dovoljno jak mlaz za skidanje masnoća sa posuđa,
 • koristite dovoljno sredstva za pranje - ona obogaćuju tvrdu vodu i sprečavaju nastanak mrlja na čašama i ostalom posuđu.